Vypuštěným Orlíkem na seakajaku 30.11.-01.12.19

Díky řízenému poklesu hladiny Orlické přehrady o cca 7 m se po letech ukázaly pozůstatky stařičkých zaplavených domů, jezů a dalších staveb. Odhalené jsou části někdejších osad, které zaplavila voda po dostavbě Orlické přehrady v roce 1960. V té době se pod hladinou ztratilo celé hluboké údolí Vltavy v délce přes šedesát kilometrů. Lidé to tehdy oplakali a teď se při pohledu na odhalené břehy mnohým vzpomínky vracejí. Zaklesnuté údolí Vltavy bývalo malebným domovem vorařů a hospodářů. Voda pak ale zaplavila obce a osady Orlické a Zbenické Zlákovice, Těchnič, Podskalí, Radavu, Červenou nebo Podolsko. Jedna z mála staveb, kterou se podařilo zachovat, byl románský kostel sv. Bartoloměje z roku 1190 v osadě Červená. Ten stavaři rozebrali a přestěhovali k nedaleké osadě Vůsí.

Současný stav vody chtějí vodohospodáři udržovat do konce března 2020, kdy by měly probíhat práce na přestavbě lodního výtahu. Následně by se nádrž by měla opět napustit, bude-li z čeho. Opětovné snížení hladiny je naplánováno na podzim 2020. V obdobném režimu by se mělo pokračovat i v dalších letech až do dubna 2022, kdy by stavební práce na hrázi měly být hotovy.

V každém případě se snížená hladina v nádrži stala vděčným cílem romantiků, pamětníků a … vodáků.

Na přelomu listopadu a prosince se do mělčin Orlického vzdutí vydal i Martin Franc, který se tam vydal s partou dalších vodáků, aby se tam stál zároveň svědkem představení a křtu nového modelu seakajaku Filos z dílny Standy Klokočníka.

Podívejme se na pár obrázků z jeho mise

Zapsal Petr Smítka

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..