Slalomový kanál Lipsko 28.09.16

Státní svátek „Den české státnosti “ jsme oslavili vodáckou exkurzí do umělého vodáckého areálu u jezera Markkleebergsee poblíž Lipska. Celá místní rozsáhlá jezerní oblast vznikla citlivou, rychlou a funkční rekultivací území zdevastovaného důlní činností, která zde ustala někdy před 25 lety. Namísto měsíční krajiny jsou tu dnes zatravněné a zalesněné stráně, svěží vzduch, fungující infrastruktura, turistický ruch a bezbřehé možnosti pro všechny možné vodní (i nevodní) sporty.

Před deseti lety vyrostl na břehu Markkleebergského jezera umělý slalomový vodácký areál. Trasa dlouhá cca 270 m je stočena do „podkovy“, výškový rozdíl 5,2 m mezi cílovou a startovní  lagunou se překonává pomocí eskalátoru, takže se vůbec nemusí vylézat z lodi. Výkonná čerpadla do koryta kanálu pouštějí 10 m3/s, ale v případě potřeby jsou schopny průtok zvýšit až na 19 m3/s. Voda v korytě je čistá a relativně teplá. Podél celé trati jsou podél břehu natažena záchytná bezpečností lana, dno i břehy jsou řešeny s maximálním ohledem na bezpečnost. Trať samotná je pěkná, členitá, je zde plno vracáků, válečků a i pořádných „jedovatých“ válců, každý si zde přijde na své.

Kéž by se podařilo podobný projekt uskutečnit i u nás v místech, kde těžba utichá, stejně jako před lety u Lipska. Předloha by tu byla a o jejích kvalitách jsme se na vlastní kůži přesvědčili. Pokud by se takový areál u nás narodil, mohl by se slavnostně otevřít symbolicky třeba právě v „Den české státnosti“. Sv.Václav by tomu určitě požehnal 🙂

Akce se celkem zúčastnilo 7 členů chomutovských vodáků

  • s kajaky do rozbouřených vln vlětěli Jířa a Petr Stankáčové, Tomáš Frigo, Martin Franc a Petr Smítka
  • jako doprovod pěšky a na kole a s foťákem nemohli chybět „supi“ Jitka a Viki Legati.

Obrázky a videa z akce

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..